3 steg till den perfekta vagnen.

Att ha rätt transportutrustning nära till hands är en nyckelfaktor för effektiv materiallogistik på ditt företag. Vi har produkterna du behöver för att ditt arbete skall flyta smidigt och problemfritt oavsett om du arbetar inom industri, lager eller kontor. I denna guide ger vi dig tips på vad du bör tänka på innan du beställer din vagn.


Vagnens användningsområde

På Witre Manutan har vi ett stort utbud av vagnar för alla olika behov på marknaden. Utgå därför från vagnens tilltänkta användningsområde. Skall du använda vagnen på lagret, i industrilokalen eller kanske i storköket? Förutsättningarna är olika och påverkar val av komponenter i din vagn. För att underlätta din beställning har vi här gjort ett urval av bästsäljare baserade på vanliga användningsområden för våra vagnar.


Vagnens specifikationer

Kapacitet

Godsvikten påverkar val av vagnens konstruktion. Behöver du endast lättare konstruktion för kontor eller mer robust vagn för industrimiljö? Tänk på att jämföra total kapacitet och maximal belastning per hyllplan innan du gör ditt slutgiltiga val av vagn.

Krav på material

Olika användningsområden kräver olika typer av material i vagnens konstruktion. Förutom stabilitet och tålighet mot omild behandling och stötar är materialval och ytskikt avgörande för vagnens lämplighet i utsatta miljöer. I kök och servering rekommenderar vi vagnar med lättrengjort och fukttåligt ytskikt i t.ex. melanin eller rostfritt. I renrum bör du välja en vagn helt i rostfritt för minimal bakterietillväxt.

Mått

Fundera igenom vagnens totalmått och lastyta samt antal hyllplan och distansen mellan dessa. Om behovet varierar; Köp en flexibel transportvagn med t.ex. flyttbara hyllor eller varför inte flera olika vagnar anpassade efter specifika arbetsuppgifter.

Hjul

Hjulens egenskaper och kvalitet är mycket viktiga för vagnens prestanda och påverkar såväl vagnens kapacitet som stabilitet, framkomlighet och ljudnivå. Välj hjul utefter den belastning som vagnen skall klara, på vilket underlag som du skall köra samt ifall det finns trösklar eller andra hinder vagnen måste ta sig över.


Vagnens hjulkonfiguration

De flesta av våra vagnar levereras med förvalda hjul, men till flera har du friheten att själv välja det hjul som passar förutsättningarna på din arbetsplats allra bäst.

Massivgummihjul

Ett tyst och mjukt allroundhjul som inte tappar luft med tiden. Har man gods stående på vagnen under längre tid kan de massiva hjulen tendera att bli något platta.


Elastikhjul

Elastikhjulen håller riktigt hög kvalitet. Dessa hjul är mycket lättrullade samtidigt som de är tysta och inte lämnar några spår efter sig.

Luftgummihjul

Luftgummihjul används med fördel om man har höga trösklar eller andra hinder inomhus. För utomhusbruk är luftgummihjul ett självklart val likaså om underlaget är ojämnt.


Nylonhjul

Klarar mycket belastning och rullar väldigt lätt. Nylon blir mycket hårt och låter i regel mer än de övriga hjulalternativen.

UnderlagHjulsatsKapacitetMax / min temperatur
Utomhus eller Ojämnt inomhusgolv med hinder.Luftgummihjul500 kgNormal inne-/utetemperatur
Varierande underlag i kontor & industriMassivgummihjul800 kg-20 / +60 grader
Jämnt & hårt industrigolvElastikhjul1000 kg-20 / +60 grader
Jämnt & hårt industrigolv med tung last.Nylonhjul1000 kg-40 / +80 grader