Skyddsutrustning & Arbetskläder

Filtrera på

Skyddsutrustning & Arbetskläder

Att ha rätt skyddsutrustning och arbetskläder är avgörande för säkerheten och komforten på arbetsplatsen. Oavsett om du arbetar inom vård och omsorg, industri eller bygg, är det viktigt att välja högkvalitativa produkter som uppfyller branschens standarder. Hos Witre hittar du ett brett sortiment av skyddsutrustning, skyddskläder och arbetskläder från ledande varumärken, anpassade för olika yrken och arbetsförhållanden.

Varför är det viktigt att använda rätt skyddsutrustning och arbetskläder?

Att använda rätt skyddsutrustning och arbetskläder är viktigt av flera anledningar. För det första handlar det om säkerhet. Många yrken innebär risker som kan leda till skador om man inte har rätt skydd. Till exempel behöver byggarbetare hjälmar, skyddsglasögon och säkerhetsskor för att skydda sig mot fallande föremål, damm och vassa verktyg. Inom vården är det viktigt med skyddskläder som förhindrar spridning av bakterier och virus. Förutom säkerhetsaspekten bidrar rätt skyddsutrustning och arbetskläder också till ökad komfort och produktivitet. Arbetskläder som är anpassade efter arbetsuppgifterna och miljön man befinner sig i gör det lättare att röra sig och utföra sitt jobb på ett effektivt sätt. Andningsskydd, som masker och filter, skyddar mot inandning av farliga ämnen och damm, vilket minskar risken för luftvägsbesvär och sjukdomar. Att investera i högkvalitativ skyddsutrustning och arbetskläder är också ekonomiskt fördelaktigt i längden. Produkter som är tillverkade för att hålla länge och klara tuffa förhållanden behöver inte bytas ut lika ofta, vilket sparar både tid och pengar. Dessutom kan välskötta arbetskläder och skyddsutrustning bidra till en professionell och enhetlig framtoning för företaget.

Vilka typer av skyddsutrustning och arbetskläder behöver man för olika yrken?

Olika yrken ställer olika krav på skyddsutrustning och arbetskläder. Inom vård och omsorg är hygien och smittskydd av största vikt. Här behövs skyddskläder som förkläden, skoskydd och munskydd för att förhindra spridning av bakterier och virus. Även handskar och skyddsglasögon är viktiga för att skydda både personal och patienter. I industrin och på byggarbetsplatser är det vanligt med risker som buller, vibrationer, kemikalier och tunga lyft. Här krävs skyddsutrustning som hörselkåpor eller öronproppar, skyddshandskar, andningsskydd och skyddsskor med stålhätta. Arbetskläder som varselkläder med reflexer är också viktiga för att synas i mörker och dåligt väder. För de som arbetar med livsmedel är det extra viktigt med arbetskläder som uppfyller hygienkraven. Här behövs ofta speciella skyddskläder som förkläden, hårskydd och skoskydd för att undvika kontaminering av livsmedel. Även inom andra yrken som städare, målare och mekaniker finns det specifika behov av skyddsutrustning och arbetskläder anpassade efter arbetsuppgifterna.

Hur väljer man rätt storlek och passform på skyddsutrustning och arbetskläder?

Att välja rätt storlek och passform på skyddsutrustning och arbetskläder är avgörande för både säkerhet och komfort. Kläder som är för stora eller för små kan begränsa rörelsefriheten och öka risken för olyckor. Skyddsutrustning som inte passar ordentligt riskerar att inte ge fullgott skydd. När du väljer arbetskläder är det viktigt att tänka på vilken typ av arbete du ska utföra och vilka rörelser som krävs. Välj kläder som sitter bekvämt och tillåter fri rörlighet utan att vara för lösa eller för tighta. Tänk också på materialvalet – vissa tyger är mer andningsbara och fukttransporterande än andra, vilket kan vara viktigt i varma och fuktiga miljöer. För skyddsutrustning som hjälmar, skyddsglasögon och andningsskydd är det extra viktigt med rätt passform. En hjälm som sitter för löst eller för tajt ger inte optimalt skydd vid en olycka. Skyddsglasögon och andningsskydd måste sluta tätt mot ansiktet för att fungera effektivt. Många produkter finns i olika storlekar och utföranden, så ta hjälp av storleksguider och prova gärna innan du beställer. Genom att välja rätt storlek och passform på din skyddsutrustning och dina arbetskläder kan du arbeta säkert och bekvämt hela dagen.